Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Choć w naszym kraju nadal są zwolennicy tzw. zalewajki nazywanej też kawą plujką, to coraz więcej osób docenia aromat i smak świeżo palonej kawy. Coraz częściej zamiast kupować gotową zmieloną kawę i zalewać ją wrzątkiem z czajnika, przygotowujemy kawę w kawiarkach lub ekspresach wyposażonych w młynek. W związku z tym pojawia się pytanie: jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?

Arabica czy robusta?

Generalnie mamy wiele odmian kawy ziarnistej, ale rynek został opanowany przez dwie z nich: arabicę i robustę. Jeśli kupujesz kawę i nic o niej nie wiesz, to prawdopodobnie trafisz na arabicę, 70-80% kaw w sprzedaży jest tego gatunku. Uprawiana jest ona w terenach górzystych, na wysokości od 800 do 2200 metrów nad poziomem morza. Wymaga żyznych gleb i dużego nasłonecznienia. Robusta uprawiana jest na niższych wysokościach i wywodzi się z Afryki Zachodniej. To wszystko ma wpływ na smak. Arabica uważana jest za szlachetniejszą odmianę kawy od robusty. Ma mniej goryczkowy smak i bogatszy aromat. Ma również więcej lipidów i cukrów niż robusta. Koneserzy często polecają arabicę jako najlepszą kawę ziarnistą. Ale czy zawsze? Okazuje się, że robusta również nie jest pozbawiona zalet.

 

Przede wszystkim polecana jest miłośnikom mocnych kaw, bo ma dwa razy więcej kofeiny niż arabica. Zatem robusta (albo mieszanki z robustą w roli głównej) jest dobrą kawą ziarnistą do parzenia mocnego espresso. Inną zaletą robusty jest bogata crema na kawie z niej przyrządzonej. Jest też mniej wymagająca jeśli chodzi o warunki uprawy, co przekłada się na cenę, i dlatego robusta jest tańsza od arabiki. Oczywiście można trafić na wspaniałą robustę lub arabikę fatalnej jakości, bo kawa dzieli się po prostu na złą i dobrą. Dlatego większość palarni, które sprzedają dobrą kawę ziarnistą, stosuje mieszanki arabiki i robusty w odpowiednich proporcjach.

Gdzie kupić najlepszą kawę ziarnistą?

W dzisiejszych czasach kawę ziarnistą można kupić niemalże wszędzie: w supermarkecie, w dyskoncie, na straganie, w kawiarni, czy w sklepie internetowym. W marketach znajdziemy kawy ziarniste znanych producentów, takich jak Jacobs, MK Cafe, Segafredo, czy Dallmayr. Można też spotkać bardziej niszowe, wyspecjalizowane marki kaw jak Lavazza, Pellini, czy Mellita. Prawie zawsze na opakowaniu takich kaw znajdziemy informację czy jest to arabica, czy robusta. Czasem producent informuje nas do jakiego rodzaju kaw (mlecznych, kremowych, czy espresso) dana kawa ziarnista najlepiej się nadaje. Bardzo rzadko znajdziemy informację o dacie albo stopniu wypalenia, czy miejscu pochodzenia ziaren. Oznacza to, że taka marketowa kawa nie musi być świeża.

 

Inaczej jest z dobrą kawą ziarnistą z palarni kawy. Z napisów na opakowaniu dowiemy się, kiedy była ona palona. Często palarnie gwarantują, że kawa jest palona nie dawniej niż 3 dni przed sprzedażą, czyli jest naprawdę świeża. I to rzeczywiście ma znaczenie. Napój przygotowany z takich ziaren będzie bardziej aromatyczny, o głębszym smaku. Kawy ziarniste w palarniach są często podzielone ze względu na kraj pochodzenia. Przyjrzyjmy się, jak wpływa on na charakterystykę kawy.

Afryka czy Ameryka?

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Kupić tę z Afryki czy z Ameryki Południowej? Głównymi dostarczycielami ziaren kawy z kontynentu afrykańskiego są Kenia, Etiopia i Malawi. Etiopia jest często nazywana ojczyzną kawy. Pierwsze uprawy pojawiły się tam już na początku naszej ery. Kawy z Kenii uważane są z kolei za najlepsze na świecie. Ogólnie, kawy z Afryki charakteryzują się intensywnym aromatem i owocowymi nutami z domieszką karmelu i miodu.

 

Dostawcami najlepszej kawy ziarnistej z Ameryki są Brazylia, Kolumbia, Gwatemala, Nikaragua i Salwador. Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Absolutnym klasykiem wśród kaw jest Brazylia Santos, która pochodzi z regionu Santos, niedaleko Sao Paulo. Ta kawa to 100% arabica, delikatna i aromatyczna, z nutami czekolady, rodzynek i orzechów. Kawy z Kolumbii charakteryzują się dużymi i pełnymi ziarnami, co gwarantuje bogaty i wyraźny smak.

 

Wybór dobrej kawy ziarnistej nie jest łatwy, bo rynek oferuje nam bogatą ofertę. Z pewnością warte uwagi są świeże kawy z palarni. Jednak każdy z nas sam musi wybrać, czy do przygotowania jego ulubionej kawy lepsza będą ziarna robusty czy arabiki, pochodzące z z Kolumbii czy może z Etiopii.

 

 

Powrót na górę