Przemysł alkoholowy jest bardzo skomplikowany i wymaga zastosowania zaawansowanych technologicznie rozwiązań, które wpływają na efektywność pracy danego przedsiębiorstwa. Nie inaczej jest w przypadku piwa. Z tego powodu firma potrzebuje odpowiedniej maszynerii. Jak tworzy się linie rozlewnicze do piwa i podobnych trunków?
Obecnie, branża alkoholowa w przypadku browarnictwa często jest nastawiona na masową produkcję, dlatego sama praca ludzka nie będzie wystarczająca. Dążąc do jak najlepszej automatyzacji, wiele firm stawia na nowoczesne urządzenia rozlewnicze do piwa. Są one znacznie bardziej efektywne od ludzi, ponieważ pracują szybciej, dokładniej, ale też pochłaniają mniej kosztów. Co prawda, nie są to maszyny tanie, jednak dobre efekty sprawiają, że zakup stosunkowo szybko się zwraca.
Jakie maszyny rozlewnicze do piwa stosuje się najczęściej?
Każda linia produkcyjna musi się składać ze stołu podawczego, z którego pobierane będą opakowania, w których umieszczony zostanie trunek.
Następnym elementem jest urządzenie dozujące. Produkcja piwa jest specyficzna, ponieważ jest to napój gazowany, dlatego wymaga odrobinę innego podejścia, niż na przykład wino, wódka itd. W tym przypadku najlepiej sprawdza się rozwiązanie tłokowe. Jest to sposób precyzyjny i niepochłaniający zapachów. Wtłaczanie piwa nie spowoduje spieniania. Często stosowana jest także technologia przepływomierzowa, która zachowuje wysoką wydajność i precyzję.
Kolejnym, bardzo istotnym urządzeniem jest kapslownica. Zazwyczaj jest to urządzenie, które znajduje się powyżej butelki i naciska na kapsel, tym samym przytwierdzając go do butelki. Jednakże można również zainwestować w zakręcarkę, ponieważ taka maszyna poradzi sobie zarówno z kapslami, ale możliwe będzie także zastosowanie zakrętek, kiedy przyjdzie taka potrzeba.
Opakowania muszą bezpiecznie się przemieszczać pomiędzy konkretnymi stanowiskami, dlatego wyjątkowo istotna jest inwestycja w dobry „transport”. Szczególnie poleca się korzystanie z transportera płytkowego, który jest wyjątkowo wytrzymały i odporny na ewentualne zalania.
Zanim produkt trafi do klienta, musi być odpowiednio oznaczony. Przez to bardzo ważnym urządzeniem jest również etykieciarka. Najlepiej sprawdzi się taka z układem trzech rolek. Nie jest to mechanizm skomplikowany, ale zaskakuje efektywnością i precyzją.
Piwo nie wymaga montowania banderoli, jednak inne alkohole, w tym zbliżone do piwa cydry już tak. Z tego powodu można opcjonalnie zaopatrzyć się w banderolownicę.
Ostatnim elementem produkcji jest stół podawczy, z którego pracownicy odbiorą gotowe już produkty.
Maszyny rozlewnicze do alkoholu są projektowane ze szczególnym uwzględnieniem sterylności, ponieważ wymaga tego przemysł spożywczy. Z tego powodu butelki mogą być przemywane automatycznie na początku linii produkcyjnej. Warto zawsze stawiać na rozwiązania pewnych firm, ponieważ linia produkcyjna to spora inwestycja, która powinna bezawaryjnie działać przez wiele lat.